Samen met onze afdelingen werken we aan projecten die alles te maken hebben met taal. Taal laat ons toe om elkaar te begrijpen. Tegelijk brengt taal ook diversiteit. Tot op welke hoogte begrijpen we elkaar wel nog in onze multiculturele samenleving? Welke rol is weggelegd voor dialecten? Wat is de status van de jongerentaal? Van een tweede taal? Voor het gebruik van Engelse woorden binnen de Nederlandse taal? 'Woorden' gaat ook over poëzie, over lichaamstaal. Binnen het thema 'woorden' laten we taal spreken.

 

 

WERELDBOEKENDAG

Elk jaar is het op 23 april in meer dan 100 landen Wereldboekendag, uitgeroepen door de UNESCO om het lezen, publiceren en beschermen van intellectueel eigendom te stimuleren. In 2012, 2013, 2014 en 2015 verdeelden we op die dag, i.s.m. een lokale afdeling (één in elke regio), boeken in een straat waarmee de naam een literaire verbondenheid had. Sinds 2016 geven we onze actie nog meer zichtbaarheid door boeken uit te delen op een aantal openbare plaatsen in Vlaanderen.

We lanceren de oproep ‘zet je favoriet Nederlandstalig boek voor je (virtueel) raam’. We vragen mensen om hun favoriete Nederlandstalige boek voor hun raam of een foto ervan voor hun “virtueel raam” (Facebook- of Twitterpagina) te plaatsen. We nodigen iedereen uit om een leuke foto/selfie met uw favoriet boek op onze Facebookpagina  te posten.

We schenken aandacht aan het lezen van boeken, in een tijd waarin informatie meer en meer gedeeld wordt via het internet en waarin de rol van bibliotheken onderwerp van discussie is. Daarenboven zetten we vooral Nederlandstalige auteurs in de kijker om hen op die manier een hart onder de riem te steken. Op die manier willen we ook een stukje Vlaams erfgoed in de kijker plaatsen.

 

SFEERBEELDEN VAN DE ACTIES IN 2017:

 

DIKSMUIDE

aan de IJzertoren, in samenwerking met volgende lokale afdelingen: De Ladder en Folk Roes Roeselare, Opbouwwerk IJzerstreek Beauvoorde-Houtem-Bulskamp en V.S.V.K. Izegem

Wereldboekendag Diksmuide4

Wereldboekendag Diksmuide3

Wereldboekendag Diksmuide2

Wereldboekendag Diksmuide1

Wereldboekendag Diksmuide HLN

 

BORGERHOUT

Op 23 april 2017 was het niet alleen Wereldboekendag, maar ook Erfgoeddag met dit jaar als thema ‘zorg’. De heemkundige kring Gitschotelbuurschap organiseerde in DC De Fontein een lezing over ‘zorg om drankmisbruik en -verslaving in de 19e en 20e eeuw’. Na afloop van de lezing verdeelde onze lokale afdeling Vlaamse Kring Volksontwikkeling Borgerhout er boeken over dat thema.

Wereldboekendag Borgerhout1

Wereldboekendag Borgerhout2

  

BEERSEL

Vanaf 23 april tot einde mei deelt onze lokale afdeling Streekvereniging Zenne & Zoniën in bezoekerscentrum De Lambiek (Gemeenveldstraat 1 te Beersel) gratis oude uitgaven uit van ‘Een Verwarde Zaak’ van Hendrik Conscience en boeken over de bekende Vlaamse auteur Herman Teirlinck. De vereniging krijgt hierbij de steun en medewerking van Toerisme Beersel. In ruil voor het boek worden enkel uw adresgegevens gevraagd.

Wereldboekendag Beersel

 

HOEILAART

Aan ieder boekenruilkastje in Hoeilaart (in de Koldamstraat, Kasteelstraat en Steenbergstraat) plaatste Rodenbachfonds Hoeilaart een 50-tal boeken om uit te delen. De resterende boeken worden aangeboden in de bibliotheek tijdens de meifeesten. 

Wereldboekendag RBF Hoeilaart1

Wereldboekendag RBF Hoeilaart3

 

SFEERBEELDEN VAN DE ACTIES IN 2016:

 

STADEN (i.s.m. Art Illustria)

Wereldboekendag Staden

   

ANTWERPEN (i.s.m. Kugrako)

Wereldboekendag Antwerpen2

 

OUDENAARDE (i.s.m. VVNA: Vereniging van Vlaams Nationale Auteurs)

IMG 2809

IMG 2811

IMG 2818

IMG 2819

IMG 2821

IMG 2823

Oud1

Oud2

Oud3

 

HOEILAART (i.s.m.Rodenbachfonds Hoeilaart) (op 30 april)

 WereldboekendagHoeilaart