IMG 2129Op donderdag 5 juli bezochten we met een grote groep belangstellenden het Rubenshuis en namen ‘Claire en Anton’ ons mee naar ‘Antwerpen halverwege de 18de eeuw’.

Rubens' palazzo in Antwerpen is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. Onder de uitstekende begeleiding van gidsen Johan Vinck en Cathy Borgers ontdekken we de leefwereld van de meester. In dit huis leefde Rubens, nodigde hij vrienden en vooraanstaande gasten uit en zagen de meeste van zijn meesterwerken het levenslicht. Speciaal voor het Rubensjaar is de collectie van het Rubenshuis verrijkt met een aantal bijzondere meesterwerken van Tintoretto, Titiaan en Anthony van Dyck en uiteraard topwerken van de meester zelf.

IMG 2034

Met open mond bewonderen we Rubens' monumentale altaarstuk 'Marteldood van de Heilige Andreas' uit de Fondación Carlos de Amberes te Madrid. Het werk is voor het eerst in bijna 400 jaar terug in Antwerpen. We bewonderen zelfportretten van zowel Jordaens, Rubens als van Van Dyck. ‘Nooit eerder gebeurd’, leerde Johan ons.

IMG 2039

En dan het beeld dat we allemaal kennen: het zelfportet van Rubens. Na meer dan een jaar is het terug thuis. Met behulp van hoogtechnologische apparatuur is het resultaat van de restauratie verbluffend. De originele verflaag is blootgelegd en het paneel geeft tal van details bloot die jarenlang verborgen zaten.

IMG 2064

Ook in de tuin is het een feest voor het oog. Na meer dan 400 jaar worden portiek en tuinpaviljoen, de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens, gerestaureerd.

IMG 2073

IMG 2110

Lunchen doen we in restaurant Bourla. Het is echt zomers en de tafels staan buiten gedekt. Echt genieten!

IMG 2119

In de namiddag nam het ‘Groot Barokkiaans Genootschap’ ons de stad in om onze aandacht te vestigen op ongewone barokplaatsen, ronde vormen en sierlijke bochten. Op een originele tocht toonden ‘Claire en Anton’ hoe burgers leefden in de 18de eeuw. Op een aanschouwelijke manier brengen ze de geschiedenis tot leven.

Met al die kilometers in de benen was het tijd voor verpozing. Onder een rijkelijk bladerdak sloten we de namiddag af met een fris drankje.