voorjaarsontmoeting 037Onze voorjaarsontmoeting vond dit jaar plaats op zaterdag 3 februari in Kortrijk! De sympathisanten waren vol lof over het keuze-programma en uiteraard ook over de receptie in Texture.

 

 

De meest populaire optie was - raar maar waar - de geleide culinaire wandeling 'Sneukelen met stijl'. De gidsen prezen niet alleen de stad, maar ook enkele lekkere plaatselijke specialiteiten aan. Tussen de vele verhalen door stopte de gids onder andere bij een lokale kaasboer en een ambachtelijke bakker.

voorjaarsontmoeting 018

voorjaarsontmoeting 024

 voorjaarsontmoeting 014

Alja1In Texture, museum over Leie en vlas, werd verteld over de linnen- en vlasnijverheid. Een verhaal met heel sterke wortels dat getuigt van straf vakman- en ondernemerschap, innovatie en flexibiliteit.

In drie kamers, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis (1912), ontdekten de deelnemers de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht. Het verleden verraste, de verhalen van vandaag en morgen verbaasden en inspireerden.

Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol! Vroeger waren luxeproducten als kant en damast erg in trek bij de adel en burgerij. Het basislinnen dat hier massaal geweven werd, was bestemd voor dagelijks gebruik. Langs de Leieboorden groeide een industrie die de wereld veroverde: de vlasbewerking. Nog altijd is ‘Courtrai flax’ een topkwaliteitsproduct dat internationaal gekend en gegeerd is.

Alja2Het bezoek startte in de Wonderkamer: een speels laboratorium over vlas in je dagelijkse leven. Men ontdekte in welke producten vlas allemaal is verwerkt. De Leiekamer presenteerde het verhaal van de linnen- en vlasindustrie. Met authentiek beeldmateriaal, warme getuigenissen en intrigerende objecten. Onder het gouden dak ligt de Schatkamer. Hier was het vooral genieten van de topstukken uit de collectie: damasten, kant, handwerk en fijne weefsels.

 

  

 

In Kortrijk 1302 herbeleefden we de Guldensporenslag (11 juli 1302). Men kon er malienkolders, zwaarden en goedendags betasten, men zag er de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen en volgde het verloop van de veldslag op een reuzengrote maquette.

Verteller van dienst was Gilles li Muisis, de oude abt van de abdij van Saint-Martin. Hij voerde ons terug naar het verleden en was onze gids door zeven eeuwen geschiedenis van Vlaanderen. Als afsluiter keken we naar een verrassende film over de traditievorming rond 11 juli.1302 1 def

1302 2 def

Na de uitreiking van onze 'Passie voor je buur(t)'-prijs volgde nog een receptie in Texture.

voorjaarsontmoeting 040

voorjaarsontmoeting 047