Halle0Tijdens de openingsuren is ons kunstwerk 'In Flanders Fields' er te bezichtigen, evenals onze tentoonstelling ‘WOI in beeld door August Campe’. Klik hier voor meer info! Op woensdag 5 september vond de officiële opening plaats. Een fotoverslag.

Halle1

Halle2 1

Halle2

Halle3

Halle4

 

Als u in Halle bent, breng ook zeker een bezoek aan de expo 'Door de lens van de bezetter'.

In 1917, exact honderd jaar geleden, trokken 30 Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten door het hele land voor een uitzonderlijk project. Ze namen meer dan 10.000 foto's van kerken, begijnhoven, kastelen, kunstwerken, burgerwoningen, interieurs en gedenktekens. In 1927 kon de Belgische overheid de volledige collectie glasnegatieven kopen en sinds 1948 wordt de verzameling beheerd door het Koninklijk instituut voor Kunstpatrimonium (KIK). De negatieven, allemaal glazen platen, vormen een unieke kunstschat. Een bevroren tijdsbeeld uit de oorlogsjaren.

Van 6 september tot 25 november is een selectie van dit buitengewone fotomateriaal uit Vlaams-Brabant te bewonderen in en rond de Halse Sint-Martinusbasiliek. De grote zwart-witbeelden worden al dan niet voorzien van een bijhorende uitleg, gepresenteerd op enorme betonnen zuilen, en zijn zoveel mogelijk geplaatst op locaties die 100 jaar geleden zijn vastgelegd; de Sint-Martinusbasiliek, de Grote Markt en het Kardinaal Cardijnplein. Deze tentoonstelling is gratis en doorlopend te bezoeken. Voor de Basiliek gelden volgende openingsuren; weekdagen 09u30 tot 18u00 en zondag van 11u00 tot 17u00.

Een gratis bezoekersgids is te verkrijgen in het toerismekantoor (J Possozplein) en in den AST (Meiboom 16, 1500 Halle).

Halle7

Halle8

Halle9

Halle10

Halle11